saje dok baca catatan org dkt forum2. den tips akak nie mcm bes jer, so copy and paste kat sini lah.
1. nasi. kalau akak, akan rendam beras sebelum tidur. lepas tu cara akak masak, akak didihkan air, masukkan santan dan masukkan beras yg telah ditos. garam, sedikit halia dan daun pandan jgn lupa. akak pakai santan kotak sebab nanti nasi lemak jadi lebih cantik, putih gitu. bau nasi daun pandan dah bagi
2. sambal. kalau nak cepat dan tak mahu teruk tangan kena minyak panas. panaskan minyak hingga betul-betul panas, masukkan cili blend dulu. cili cepat garing cara gini. dah garing, barulah masukkan bwg besar, bwg putih dan belacan yg diblend kasar-kasar.
3. kalau buat acara buah, nak tahan lama dan nak acar tu cantik, sebelum tutup api, masukkan jem (apa jem pun tak apa, yg murah punya pun boleh)
cedit to ogyrosli from cari.com.my
No comments:
Post a Comment