December 26, 2012

Aku Suka Durian Crepe Tapi.....

Durian Crepe adalah salah satu dari makanan kegemaran me. Me mula makan durian crepe sejak 3-4 tahun lepas. Waktu tu me rasa durian crepe macam tak famous sangat. Bila me rekomen orang makan, ramai yang tak kenal sebab tak banyak tempat jual.

Few yeas back, me hanya boleh beli di Ikano sebab takde orang jual sana-sini macam sekarang. Di kedai jual durian crepe Ikano tu dulu, ada juga menjual cempedak crepe and mango crepe. Selain durian crepe, cempedak crepe pon me hantu sangat. Bagi me, sedap giler kedai tu buat crepe durian dan cempedak.

Ok, go back to main title. Me memang suka durian crepe. Suka giler! Boleh kira hantu durian crepe. Sekali beli kat Ikano 6 biji boleh habis dalam 10 minit. Satu bekas 6 biji tak cukup. me akan beli at least 3 bekas. Tapi......secara tiba-tiba me rasa durian crepe yng me makan hari ini tak sedap. Memang fail rasa durian crepe tu. Tak macam durian crepe yang me selalu makan dekat ikano.

And for info, durian crepe yang tak menepati standard rasa durian crepe yang me tetapkan ini adalah buatan ME sendiri! So sad! Nangis satu baldi. Itulah orang buat durian crepe sendiri, me pun nak cuba. Orang buat jadi me buat tak jadi +_+. Tapi me tak pernah makan orang punya, so tak tahu laa rasanya ikt standard me suka ke tidak kan hehehe.

Empat sebab kenapa me kata durian crepe tersebut tak jadi?

Pertama, crepe me tak senipis crepe kat ikano yang nipis giler, babe!! me pon hairan lah cemana depa leh buat senipis itu tanpa koyak.

Kedua, whip cream me tak berapa menjadi. Kental sikit jer and bila me teruskan putar krim jadi bersepah-sepah keluar mangkuk.Sso, me stop and guna krim mana yang kental aje and smpan dalam fridg bagi dia keras sikit.

Ketiga, rasa krim me tak macam krim ikano yang sedap lemak manis berkrim. Me punya rasa cam ntah ler, tapi me ada campur gula sikit. but still rasa cam tak kena dan muak.

Keempat, balutan crepe durian me tak secantik yang me beli kat ikano. huh, nampak sangat laa me tak pernah balut inti kan, hehehe...

Tapi, me tetap la buat juga. Husband me kata ok laaa. Ok laaa tu macam tak ok jer. Hissh.. Tapi me akan cuba lagi sampai berjaya. Insyallah.... pasti me akan berjaya juga. Me memang tak pandai masak ke buat kek ke. Tapi nak buktikan me pandai buat makanan kegemaran me, si durian crepe!

Anyway, resepi dan tutorial cara buat durian crepe ni, me tengok kat blog dan youtube brother khairulabdullah.com


Pergi jenguk youtube khairulabdullah cara membuat durian crepe langkah demi langkah.

Ok, nak sleep sebab esok nak kerja. Penat dah buat crepe arini, sambung trial esok pulak. Oh before that cuci mata sat dengan durian crepe so that i will mimpi makan duriap crepe sedap.






taken from keklapis.com


2 comments:

Engku Muzahadin said...

X pernah mkn sbrg crepe..Huhu

eimah siti said...

cik siti tak pernah makan lagi durian crepe ni....huhu...nak cari kat sini susah sikit...huhu