Terasa nak makan cheese tart. Eh, dah makan pon. My lovely buddies banje. Dapat la free kan hehehe.
Tapi kalo uols nak makan cheese tart free jugak... makanya kene laa buat sendiri, hihihi
I Love Cheesetart, So Jom Cari Resepinya! Kenapa tetiba nak cari resepi cheese tart? Macam yg dnyatakan, bcoz i love it!
Eleh, macam laa nak buat arini cheese tart tu kan? buat kuih raya cornflake pon tak lepas lagi, wakakaka XD
Mmm, actually bukan ler nak buat sekarang or esok or even lusa. cuma selepas makan cheese tat yg disedekah oleh my best buddies iaitu cik eiza and ika, tetiba ai teasa nak mengtahui resepinya.
Alaaa, kalo tak buat pon, tak salah per compile resepi kan? manataw, one day terasa nak buat dah ade compilation resepinya.tak yah susah2 cari kan, ehehehe.... visitor yg kebetulan terbaca pon boleh tambah ilmu gak kan :)
So now resepi sape yg bertuah untuk menjadi rujukan ai yea? Haaaaaa... tada.. inilah dia resepi cheese tart dari Atiqah yang nampak macam mudah, hehehehe... harap2 bila hati dah rasa nak buat nanti akan menjadi ^_^
So, jom kita belajar and kalau nak taw lebih lagi terjah ler blog tersebut kat SINI yea.
RESEPI CHEESE TART
PASTRY
160g butter
80g gula castor
1 st vanilla esen
sedikit garam
1/2 biji telur
250gm tepung gandum
Cara:
1. Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
4. Tekan doh pada acuan tart.
5. dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan...bakar 180 degree Celcius selama 15 minit. Sejukkan dan lepas tu isi fillingnya dan bakar lagi selama 10 minit.
Filling cheese tart
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg
Cara:
1. Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg.
2. Picitkan cream cheese di dlm tat shell..
Nota:
*Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak
No comments:
Post a Comment